Feeds:
Postitused
Kommentaarid

Täna valmistan taari.

Tuleb välja, et eestlane ei tea enam mis see taar on. Wikipedia annab:

“Taar on endisaegne jook, mida valmistati jahule või leivale peale valatud vett hapendades. Algul valmistati taari jämedast odra- või rukkijahust, 20. sajandi algul aga linnasejahust või rukki- ja linnasejahu segust.

Jook oli levinud pms Lõuna- ja Lääne-Eestis ning saartel. Seda jooki jõi talurahvas igapäevaselt.”

Veel varem valmistati taari looduslikest taimedest, see teadmine on paraku kaduma läinud. Killukesi võib leida http://herba.folklore.ee/: “Taari sisse pandavad taimed.
Igas talu tares on taar. Tarvitatakse suvel soojapäevade…
Taar aga ei seisa mitte nädalat värske ja hea, vaid pealt hallitab ja läheb halva maiguliseks, suve ajal. Pandakse rohud, selle kohased taimed sisse; seisab kauem! Kuidas taari tehakse? See on igas talus isesuguse retsepti järele.
Taar seisab suvel soojal ajal kauem värske ja heamaiguline kui vaksapikkune ladvaots pälünaid (koirohi – artemisia) õitse ajal kuivatatult, sisse panda. Ehk kolm õit sookikkaid (sookailud) pange vee kohta.
Neid korjatakse suvel ja kuivatatakse vilus, hoitakse pööningul katusesarikal ka talve tarvituseks.
Pääle nende veel kõvemaid viljade terasid, nagu rukki-nisu-odra-kaera-herne-oa-tamme tõru-kadaka marja-kuivatatud õunade kildusid. Kõrvetamise abinõud kas kohvi-brenner ehk paapõhi. Jahvatatakse kohviveskil.
Pühade aegse ja pidude-talgute taari sisse pandakse lisaks sügisel otsitud ja korjatud humala õisi.”

Mis seos on Taaral ja taaril? Taara on kõik mis on, nähtav ja nähtamatu, taar – taimeväeline hapendatud jook. Võimalik, et muinasajal kasutati taari valmisatamiseks nö. erilisi taimi, miks mitte käbiheina või kukesaba. Vanasti usuti, et viimasel on erakordselt tugev maagiline jõud. Ingrid Prassi tõlge:

http://manaratas.blogspot.com.ee/2016/06/kukesaba-rahvaravis.html

Kuidas üks taim saab olla nii paljude haiguste raviks? Saab, juhul kui neid haiguseid põhjustab pärmseene (Candida Albicans) vohamine.

http://alkeemia.delfi.ee/tervis/tervisemured/parmseene-vohamine-soolestikus-pohjustab-mitmeid-tervisehadasid?id=69698969

Taim paneb vohamisele piiri ja haigused taanduvad.

Samas on teada soolestiku mikrofloora tihe seos ajutegevusega. Võibolla on taimed abiks ajulainete võnkumise “õigesse rütmi” panemisel.

Cassiodorus, kes elas aastatel 490-584, jutustab muistsete eestlaste võimetest järgmist: „Eestlased kasutasid relvade asemel oma võimeid.”

Tacitus (55-120), kes külastas samuti Eestit, on öelnud: „Nad on õiglasem rahvas kogu maailmas.”

Selle peale võiks küsida, mis põhjustas Vägevate langus? Ehk oli selleks võõrsilt toodud/saadud bakter-viirus? Indiaanlaste ajaloost on teada valgete poolt toodud nakkuste tagajärjed.

Üks artikkel:

“Tihti küsitakse, et mis põhjustab inimlikku rumalust.”
USA teadlased leidsid enda sõnul sellele vastuse – tegemist on viirusega, mis mõjutab aju ja mõttetööd, muutes rumalamaks. ( http://elu24.postimees.ee/2986105/teadlased-avastasid-inimlikku-rumalust-pohjustava-viiruse )Omaette väärtus on hapendamine!

“Toitude hapendamine on tuhandeid aastaid vana komme, mis on levinud üle terve maailma. Hapendatud toidud aitavad seedimist toetada ja kasulike soolebakterite hulka suurendada.

Kääritamine-hapendamine ehk fermenteerimine on protsess, mille käigus toimub teatud bakterite ning pärmseente ainevahetusprotsess – esialgu hapnikuvaeses keskkonnas ning seejärel hapniku osalusel, kus käärimisel vabanevat energiat kasutavad need organismid ära oma elutegevuseks. Köögiviljade kääritamisel alustavad piimhappebakterid seda protsessi glükoosi lagundamisega, mis ajapikku kiireneb ning jõuab lõppfaasi paari nädala möödudes…

…Tänapäeva keskkonnast on valdaval enamikul inimestel probleeme soolestiku mikroflooraga. Me saame pidevalt kas otseselt või kaudselt toiduga antibiootikume, suur hulk naisi võtab rasestumisvastaseid pille, mis kahjustavad mikrofloorat, ning toksilised ained ümbritsevad meid nii toitudes, jookides kui ka ümbritsevas keskkonnas. Kahjustunud soole mikrofloora vähendab keha võimet mürke eemaldada ning need ladestuvad rasvkoes, ajus, seljaajus ja isegi luuüdis, kus need võivad olla vallandavad tegurid leukeemia, lümfoomi ja immuunsüsteemi probleemide jaoks.
Hapendatud toidud on väga tõhusad mürkide kehast välja viimisel. Nendes leiduvad kasulikud bakterid suudavad siduda laia hulka erinevaid toksiine ja raskemetalle ning toetavad keha enda puhastumise mehhanisme. Ning selleks ei pea neid sööma tohututes kogustes. Pigem on oluline seda teha pidevalt pikema aja vältel. Lisaks hapendatud köögiviljadele aitavad seedimise mikrofloorat parandada ja mürke kehast välja viia ka näiteks pastöriseerimata jogurt või eksootilisem kombucha tee…” ( http://www.remedyway.ee/blog/hapendatud_toiduga_terveks/#.WIBbLVOLSeU )

Mina lisaksin siia juurde ka taari, riigikogu liikmetele peaks olema kohustuslik päeva alustada 100 g. taariga, proosit!

ps. Nüüd lähen kukesabataari tegema.

 

 

Advertisements

Comments RSS

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: